Klimaat beheersing in uw woonkamer

Uw instrument houdt niet van schommeling in de luchtvochtigheid. De temperatuur in uw kamer kan dan wel stabiel zijn, de vochtigheid is dat niet. Een warme kachel houdt de temperatuur in orde, maar droogt tegelijkertijd uw kamer op actieve manier.

Schommeling destabiliseert de zangbodem en de stemming van uw instrument. Daarnaast geeft teveel vocht (bijv. langer ca. >70% RLV, maar dit kan verschillen per instrument) schimmel en roest en het mechaniek kan vastlopen; te weinig vocht (langer ca. <40% RLV, maar dit kan verschillen per instrument) laat de zangbodem inzakken (en zo ook de stemming) en het stemblok kan kapot drogen.

plaatsing van uw instrument
  • Laat nooit uw instrument ongeconditioneerd achter (bijv. vakantie-huisjes etc)
  • Zet uw instrument nooit buiten of in de kou
  • Plaats hem niet in direct zonlicht, noch in de tocht. Overweeg tocht-wering.
  • Plaats hem niet direct naast een kachel of open-haard, bij voorkeur ook niet tegen een koude buitenmuur. Toch doen? Plaats dan in ieder geval de juiste isolatie aan de achterkant.
  • Plaats piano’s bij voorkeur tegen een (binnen-)muur. Toch met zijn rug open in de kamer, plaats dan in ieder geval de juiste isolatie aan de achterkant.
  • Pas op met vloerverwarming. Overweeg eventueel de juiste isolatie aan de onderkant tegen opstijgende warmte.

Plaats een eenvoudige hygrometer en meet de luchtvochtigheid van tijd tot tijd.


klimaat OPLOSSINGEN

Overweeg een van de volgende klimaat-oplossingen indien een juiste positionering van het instrument niet afdoende is. Laat u door ons adviseren voor een passend advies !

geïnteresseerd?

U kunt een vrijblijvende offerte aanvragen onderin het scherm bij “vragen“.