Hydroceel

Uw instrument houdt niet van schommeling in de luchtvochtigheid. Schommeling destabiliseert de zangbodem en de stemming van uw instrument. Daarnaast geeft teveel vocht schimmel en roest, en te weinig vocht laat zangbodem en stemblok kapot-drogen.

Zorg daarom altijd voor een zo stabiel mogelijke luchtvochtigheid in de ruimte waar uw instrument staat.

U heeft een pot water onderin uw piano? Dat is geen goed idee. Het vocht blijft grotendeels onderin uw piano en u riskeert vooral roestvorming onderin op uw snaren!

Waarom een hydroceel

In de (vochtige ) zomer trekt de hydroceel vocht aan. In de (droge) winter geeft hij vocht af. Zo worden vochtigheidsschommelingen gecompenseerd, de stemming beter gestabiliseerd en de levensduur van uw instrument verlengd.

waar zit een hydroceel

Indien u reeds een hydroceel heeft, is die geplaatst bovenin en/of onderin aan de binnenkant van uw piano. U kunt hem dus duidelijk zien zitten als u de piano aan de bovenkant of onderkant openmaakt. Installeert u hem zelf? In een piano dient u de hydroceel te monteren achter de onderklep van de piano om de zangbodem te bevochtigen, en achter de bovenkant voor het stemblok.

hoe gebruikt u uw hydroceel

Procedure: dompel de hydroceel – in zijn geheel – voor 10 minuten in daartoe bijgevoegde waterzak (of eigen emmer of ligbad), gevuld met water. Daarna goed afdrogen en terugplaatsen. Aanbevolen frequentie:

  • Zomer (normaal): 1x buiten goed laten drogen, niet bijvullen.
  • Zomer (indien erg droog): maandelijks bijvullen.
  • Winter: maandelijks bijvullen
  • Winter (bij sterke huisverwarming): twee-wekelijks bijvullen.

Onze vaste klanten krijgen hiervoor desgewenst standaard een herinneringsbericht.

kosten en aanschaf
  • Hydroceel, excl montage: 69 euro
  • Hydroceel bijvulzak: 8 euro
  • Hydroceel montage: 15 euro
bijvulzak om hydroceel in onder te dompelen
geïnteresseerd?

U kunt een vrijblijvende offerte aanvragen onderin het scherm bij “vragen“.