Uw zangbodem en het klimaat

De zangbodem is van hout en staat een klein beetje bol om de kracht van de snaren goed op te vangen en de trillingen te vertalen naar klank. De ruim 200 snaren (met een spankracht van ca 60kg elk), die gespannen zijn van boven naar beneden, drukken halverwege fysiek tegen de zangbodem. Als de zangbodem beweegt, bewegen de snaren dus een beetje mee. En als de spanning op de snaren verandert, beweegt de zangbodem een beetje mee.

De seizoenswerking: dit betekent dat de zangbodem zich continu aanpast aan de luchtvochtigheid in zijn omgeving (te vergelijken met een houten vloer). Door deze werking worden de zeven octaven in lichte mate en verspreidt over de seizoenen van het jaar, ingedrukt en uitgerekt. Over de jaren heeft heeft de zangbodem steeds minder kracht om na de inkrimping terug te komen op de oude toonhoogte.

Lang niet stemmen leidt daarom niet alleen tot een valse stemming, maar ook tot een uitgezakte/verkeerde belasting op de zangbodem.

Ongeacht eventuele andere mankementen is de doorgezakte stand zangbodem van een piano formeel pas na 3x stemmen volledig stabiel en correct (als hij dat nog kan).

Verandert het klimaat significant (door bijvoorbeeld seizoenswisseling of het plaatsen van een hydroceel of piano life saver), verandert de vochtigheid en daarmee de kracht van het zangbodemhout. Dito de stand van de zangbodem, dito de stemming. Uw piano gaat als het ware opnieuw acclimatiseren.