Winckelmann

Zeitter & Winkelmann was het oudste pianoproductiebedrijf opgericht in Braunschweig. Het werd in 1837 opgericht door Christian Ludewig Theodor Winkelmann.

In het huis Wollmarkt 3 in Braunschweig maakte Christian Theodor Winkelmann aanvankelijk vierkante piano’s met vier tot vijf medewerkers, en al snel ook vleugels. In 1851 trad Friedrich Zeitter als vennoot toe tot het bedrijf, hij introduceerde onder meer het kruisen van snaren en het ijzeren frame. De jaarlijkse productie zou kunnen worden uitgebreid tot 60 tot 80 instrumenten.

In 1888 werd een nieuw gebouw opgetrokken aan de Hildesheimer Straße, dat in 1924 werd uitgebreid. Datzelfde jaar werden het er 30.000. piano geproduceerd. In de jaren 1920 fuseerden Zeitter & Winkelmann, het bedrijf Moldy, eveneens gevestigd in Braunschweig, en verschillende andere pianofabrikanten tot “Deutsche Pianowerke AG”. In de jaren dertig viel deze vereniging weer uiteen, waarbij Zeitter & Winkelmann en Schimmel onafhankelijk overbleven.

De productiefaciliteiten werden verwoest door het bombardement op Braunschweig op 15 oktober 1944; echter, Rudolf Winkelmann jr. wederopbouwde het bedrijf in de Leipziger Strasse. In 1963 verkocht hij de firma aan de pianofortefabriek Seiler in Kitzingen.

lees verder


Leeftijd weten van uw INSTRUMENT?

Wij stemmen en onderhouden vele vleugel-/piano’s van dit merk. Wilt u de leeftijd en productielocatie (of klik op overzichtskaart) weten van uw instrument, zoeken we het graag even op. Stuur ons even berichtje met serienummer en een foto!