Steinway & Sons

Steinway & Sons, Steinway, is een piano- en vleugelbouwer, gevestigd in Hamburg, Duitsland, en Queens, New York, Verenigde Staten. Steinway-vleugels behoren tot de beroemdste ter wereld.

Het bedrijf werd in 1839 in Seesen, Duitsland opgericht door Heinrich Engelhard Steinweg, die in 1851 met zijn zoons naar Amerika emigreerde en zijn achternaam wijzigde in Steinway. In de jaren 1860 werden zij de meest vooraanstaande pianobouwers. Steinway heeft sinds 1996 een notering op NYSE, de Amerikaanse effectenbeurs. Daar staat Steinway genoteerd met de code LVB, verwijzend naar Ludwig van Beethoven.

Een van de zoons bleef achter in Duitsland. Hij ging in Braunschweig samen met Grotrian en twee andere medewerkers piano’s bouwen. Nadat Steinweg ook naar Amerika was vertrokken, en de andere firmanten zich uit hadden laten kopen, zette Grotrian het bedrijf voort onder de naam Grotrian-Steinweg. In Amerika worden deze verkocht onder de naam Grotrian, om verwarring met Steinway te voorkomen.

Steinways worden gekenmerkt door hun krachtige toon, die ook een soort gladheid bevatten, waardoor ze zich onderscheiden van andere vleugels.

Steinway patenteerde diverse technische vernieuwingen, zoals ontwikkelingen aan het gietijzeren frame, het sostenutopedaal (middelste pedaal op een vleugel) en het duplex scale system.

Steinway-vleugels worden vaak ingezet voor beroemde pianisten omdat men er dan vrijwel zeker van is dat de pianist niet zal weigeren om op het instrument te spelen. Er wordt namelijk vaak met veel kritiek naar piano’s en vleugels gekeken, en weigeringen zijn geen uitzondering. Zo worden op de Koningin Elisabethwedstrijd te Brussel enkel Steinways gebruikt.

Steinway-instrumenten zijn over het algemeen zeer kostbaar en behoren samen met o.a. Bösendorfer tot het topsegment van de pianomarkt, omdat er veel handwerk en ambachtelijkheid in elk instrument wordt gestoken bij de bouw.

lees verder

Leeftijd weten van uw INSTRUMENT?

Wij stemmen en onderhouden vele vleugel-/piano’s van dit merk. Wilt u de leeftijd en productielocatie (of klik op overzichtskaart) weten van uw instrument, zoeken we het graag even op. Stuur ons even berichtje met serienummer en een foto!