Schiedmayer

Schiedmayer is de naam van een Duitse familie van instrumentenfabrikanten. Opgericht in 1735 als fabrikant van toetsinstrumenten, is het nog steeds actief als familiebedrijf.

De eerste instrumentenbouwer in de familie was Balthasar Schiedmayer (1711-1781), een orgel- en pianobouwer in Erlangen, die in 1735 zijn eerste instrument bouwde. Drie van zijn zonen leerden ook de kunst van het pianomaken: Johann Georg Christoph Schiedmayer (1740-1820) vestigde zich in Neustadt an der Aisch. Een aantal van zijn instrumenten is bewaard gebleven. Zijn zoon Johann Erhard Schiedmayer was eveneens pianobouwer. Adam Achatius Schiedmayer (1745-1817) was pianobouwer in Erlangen. Een vleugel van hem heeft het overleefd. Johann David Schiedmayer (1753-1805) was actief in Erlangen en na 1797 in Neurenberg. Hij was een van de bekendste pianobouwers van zijn tijd. Uit zijn werkplaats zijn een clavichord, vijf fortepiano’s en een vierkante piano bewaard gebleven

Schiedmayer & Zonen

Johann Lorenz Schiedmayer
In 1809 richtte Johann Davids zoon Johann Lorenz Schiedmayer (1786-1860) samen met Carl Dieudonné de firma Dieudonné & Schiedmayer op in Stuttgart. Het bedrijf werd al snel bekend in de omgeving. Toen de componist Friedrich Silcher naar Stuttgart verhuisde, woonde hij twee jaar in het huis van Schiedmayer. Na de dood van Dieudonné werd de werkplaats omgedoopt tot Pianofortefabrik von Schiedmayer, en na 1845, toen Adolf en Hermann Schiedmayer, de oudste zonen van Johann Lorenz Schiedmayer, zich bij de firma Schiedmayer & Sons, Pianoforte Factory voegden. Van 1821 tot 1969 stond de fabriek aan de toenmalige Neckerstrasse 14-16 en is nu Konrad Adenauer Strasse in Stuttgart. Dit perceel wordt tegenwoordig bezet door de Staatsuniversiteit voor Muziek en Podiumkunsten en Representatieve Kunsten en door het Huis van de Geschiedenis (Haus der Geschichte Baden-Württemberg).

In 1909 werd in het Koninklijk Centrum voor Industrie en Handel (het huidige handelshuis) in Stuttgart een grote tentoonstelling gehouden ter herdenking van het honderdjarig bestaan van het bedrijf. Onder de bezoekers bevonden zich koning Willem II van Württemberg en zijn vrouw Charlotte.

J & P Schiedmayer
Johann Lorenz Schiedmayer stuurde zijn twee jongste zonen Julius en Paul naar Parijs, waar ze harmoniumbouw studeerden, en ontmoette ook Victor Mustel, die enkele jaren later de celesta uitvond. Na terugkeer in Stuttgart richtten ze in 1853 de firma J & P Schiedmayer op, die al snel begon met het bouwen van piano’s en later celestas. Ze bouwden ook ongebruikelijke instrumenten, zoals de Schiedmayer-Scheola (een mengsel van orgel, harmonium en celesta) en enkele mechanische autoplay-instrumenten. Het bedrijf was gevestigd in de buurt van Schiedmayer & Sons. Het bedrijf veranderde later zijn naam in Schiedmayer Pianoforte Factory.

In 1969 nam de eigenaar van Schiedmayer & Sons, Georg Schiedmayer, de Schiedmayer Pianofabriek, voorheen J & P Schiedmayer, over van hun toenmalige eigenaren, Max en Hans Schiedmayer. De pianoproductie werd in 1980 stopgezet en het bedrijf specialiseerde zich in de vervaardiging van celesta’s en klokkenspelen. In 1992, na de dood van Georg Schiedmayer, erfde zijn weduwe, Elianne Schiedmayer, de firma Schiedmayer & Sons GmbH & Co. KG evenals de Schiedmayer Pianoforte Factory, voorheen bekend als J & P Schiedmayer. In 2008 werd de firma Schiedmayer Pianoforte Factory officieel geliquideerd bij het handelsregister.

Schiedmayer Celesta GmbH
In 1995 lanceerde Elianne Schiedmayer Schiedmayer Celesta GmbH, (voorheen Schiedmayer Celestabau GmbH), sinds 2000 gevestigd in Wendlingen am Neckar nabij Stuttgart. Wereldwijd worden Schiedmayer celestas en keyboard Glockenspiel onder andere gebruikt in opera’s en concertzalen.

Müller-Schiedmayer
De fabriek van Müller-Schiedmayer werd in 1874 in Würzburg opgericht door de zoon van een dochter van Johann Lorenz Schiedmayer; hij leerde het vak bij J & P Schiedmayer en Schiedmayer & Sons, evenals bij Steinway & Sons in New York City. Het bedrijf werd in 1968 geliquideerd. De laatste naamdrager was Erwin Müller-Schiedmayer.

lees verder

Leeftijd weten van uw INSTRUMENT?

Wij stemmen en onderhouden vele vleugel-/piano’s van dit merk. Wilt u de leeftijd en productielocatie (of klik op overzichtskaart) weten van uw instrument, zoeken we het graag even op. Stuur ons even berichtje met serienummer en een foto!