Rösler

De productie van piano’s en vleugels onder de naam Rösler dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. 1878 wordt beschouwd als de officiële datum waarop Gustav Rösler het bedrijf oprichtte en in Česká Lípa een van de belangrijkste fabrieken in zijn soort in de hele Oostenrijks-Hongaarse monarchie bouwde. Na zijn dood in 1891 leidde zijn vrouw het bedrijf, totdat in 1899 haar broer Ludwig Gatter het bedrijf kocht en geleidelijk uitbreidde en moderniseerde. Het bedrijf was op de binnenlandse markt vertegenwoordigd in alle grote retailers en boekte ook succes in het buitenland. Het afzetgebied omvatte het Oostenrijks-Hongaarse rijk, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika.

Het bedrijf ontwikkelde zich verder na de oprichting van de Tsjechoslowaakse Republiek, toen de zonen van L. Gatter het overnamen. Rösler-instrumenten werden geëxporteerd naar 18 landen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek bezet en werd Antonín Duda, een specialist van Dalibor Piano’s in Zákolany, aangesteld als nationaal manager. Op dat moment produceerde het bedrijf maar liefst 10 piano’s per maand. Het bedrijf bleef floreren tot de staatsgreep van februari 1948, toen het werd genationaliseerd.

Na 1993 werd Rösler gekocht door PETROF, Europa’s toonaangevende pianobouwer. Tegenwoordig produceert PETROF nog steeds Rösler-piano’s en maakt actief commercieel gebruik van de naam.

lees verder

naar www.roslerpianos.com

Leeftijd weten van uw INSTRUMENT?

Wij stemmen en onderhouden vele vleugel-/piano’s van dit merk. Wilt u de leeftijd en productielocatie (of klik op overzichtskaart) weten van uw instrument, zoeken we het graag even op. Stuur ons even berichtje met serienummer en een foto!