Ritmuller

Aan het einde van de 18e eeuw begonnen Andreas Georg Ritmüller en zijn zoon, Gottlieb Wilhelm Ritmüller (1772-1829), met de productie van luiten, gitaren en harpen in Göttingen. In 1795 begon de productie van piano in hun werkplaats, en na de dood van de vader in c. 1800 werd het bedrijf officieel “G.W. Ritmüller” genoemd.

Twee zonen van Gottlieb Wilhelm Ritmüller, Johann Wilhelm (geboren 1802) en Johann Martin (geboren 1803), traden toe tot het bedrijf. Gottlieb Wilhelm Ritmüller stierf in 1829 en het bedrijf werd omgedoopt tot “W. Ritmüller & Sohn.”

Het bedrijf ging in 1890 failliet en werd verkocht. Met wisselende eigenaren en partners ging de productie verder in Göttingen en later in Berlijn. Het bedrijf werd in 1901 omgevormd tot GmbH en vervolgens in 1920 tot AG. Na financiële moeilijkheden werden de faciliteiten in 1929 verhuurd aan Gebr. Niendorf Pianofortefabrik AG. In 1933 werd W. Ritmüller & Sohn AG geliquideerd.

In 1990 registreerde de Pearl River Piano Group in China het handelsmerk “Ritmüller” in Duitsland, toen wereldwijd, en gebruiken sinds 1997 de merknaam “Ritmüller” voor hun premium piano’s.

Ritmuller is nu de belangrijkste pianolijn van het bedrijf Pearl River. Om het Duitse erfgoed van het merk te eren, huurde Pearl River de beroemde piano-ontwerper Lothar Thoma in om te ontwerpen wat in wezen een Duitse piano is, geassembleerd met goedkopere Aziatische arbeidskrachten. De rechterhand van Thoma is dagelijks in de fabriek aanwezig om de productie van alle Ritmuller-piano’s te overzien. Over de nieuwe Ritmuller-piano’s schreef Larry Fine, auteur van Pianobuyer.com. “Ik hou van de Ritmüller-piano’s en denk dat de transformatie van de Ritmüller-lijn in de afgelopen jaren een van de meer authentieke en muzikaal succesvolle veranderingen in de piano-industrie is geweest.”

lees verder

Leeftijd weten van uw INSTRUMENT?

Wij stemmen en onderhouden vele vleugel-/piano’s van dit merk. Wilt u de leeftijd en productielocatie (of klik op overzichtskaart) weten van uw instrument, zoeken we het graag even op. Stuur ons even berichtje met serienummer en een foto!