Kawai

Kawai (株式会社河合楽器製作所, Kabushiki-gaisha Kawai Gakki Seisakusho) is een Japans pianomerk. De fabriek van Kawai werd in 1927 opgericht door Koichi Kawai. Net als Yamaha was Kawai oorspronkelijk gevestigd in Hamamatsu. De fabriek van Koichi Kawai is heden ten dage uitgegroeid tot een wereldwijd opererend concern. Kawai America Corporation (opgericht in 1963) en Kawai Canada Music produceren tegenwoordig een complete lijn akoestische en digitale piano’s en vleugels, alsmede professionele keyboards.

In de jaren 20 van de 20e eeuw ging het in Japan niet goed met de pianobouw. Het pianobedrijf waar Koichi Kawai voor werkte kampte met tekorten en een nieuw management had het bedrijf net overgenomen. Koichi Kawai besloot daarop voor zichzelf te beginnen en richtte samen met zeven mensen het Kawai Musical Instrument Research Laboratory in Hamamatsu op. Het streven was om een piano te bouwen die vernieuwend was en betaalbaar. De eerste jaren waren moeizaam, wegens een tekort aan middelen, deugdelijk materiaal en gekwalificeerde pianotechnici. Ook ontbrak een dealernetwerk om potentiële klanten te kunnen aantrekken. Toch slaagde Kawai er in het hoofd boven water te houden, en in de vroege jaren 50 produceerde het bedrijf meer dan 1500 piano’s per jaar, met 500 man personeel in dienst. Koichi Kawai ontving als eerste muziekinstrumentbouwer de “Blue Ribbon Medal” van de keizer van Japan.

lees verder

Leeftijd weten van uw INSTRUMENT?

Wij stemmen en onderhouden vele vleugel-/piano’s van dit merk. Wilt u de leeftijd en productielocatie (of klik op overzichtskaart) weten van uw instrument, zoeken we het graag even op. Stuur ons even berichtje met serienummer en een foto!

pianisten & musici

… die hun opnames maakten op, leerden spelen op, of zelf thuis hadden staan …

joep beving