Fazer

Fazer’s pianofabriek maakte deel uit van de Mazikki-Fazer Group. Het werkte in Helsinki vanaf 1940 en vervolgens in Pornia’s Halkia van 1963-1989. De fabriek had honderd mensen in dienst en produceerde begin jaren tachtig tot 7.000 piano’s per jaar. In 1988 verkocht Fazer Music de pianofabriek aan een concurrent, de pianofabriek Hellas-Piano Oy, opgericht in 1901, die haar activiteiten stopte.

De geschiedenis van Fazer’s pianofabriek gaat terug tot 1934, toen Musiikki-Fazer begon met het produceren van laagbouw Mignon verticale piano’s onder licentie van Svenska Förenade Piano & Organ in Arvika, Zweden. Hun goede verkoop moedigde Fazer aan om verticale piano’s op ware grootte te ontwerpen en te produceren die een goedkope prijs combineren met een goede kwaliteit. In 1935 stierf Georg Fazer en zijn neef Roger Lindberg nam de leiding van Music Fazer over. Fazer’s pianoproductie begon in 1940 in Helsinki. Door de grote vraag werden de faciliteiten kleiner. Zo werd de productie in 1963 verplaatst naar Porkainen Halkia en in 1971 werden de tienduizendste Fazer-piano’s voltooid. In die tijd werd ongeveer de helft van de piano’s buiten Finland geëxporteerd en werd de productie uitgebreid naar Sipoo Castle Field.

Fazer-piano’s gebruikten de mechanismen van de Duitser Louis Renner in het begin van de jaren zeventig, daarna de mechanismen van Schwander en BPA en, sinds het midden van de jaren tachtig, Herrburger, volgens een bron, de mechanismen van Langer. De klankbases van de piano’s maakten gebruik van een materiaal dat bekend staat als Halkinit, waarvan wordt gezegd dat het probleemloos bestand is tegen veranderingen in vochtigheid.

De pianoproductie bereikte een hoogtepunt in 1983 en 1984, toen er elk jaar ongeveer 7.000 instrumenten werden geproduceerd en Fazer een van Europa’s grootste pianofabrikanten was. De modelnamen die naar West-Europese landen werden geëxporteerd, waren Finland, Lapponia, Classic en Forte. De komst van digitale piano’s begon al snel de markt voor akoestische piano’s op te eten en de pianofabriek van Fazer werd in 1988 verkocht aan Hellas-Piano.

lees verder

Leeftijd weten van uw INSTRUMENT?

Wij stemmen en onderhouden vele vleugel-/piano’s van dit merk. Wilt u de leeftijd en productielocatie (of klik op overzichtskaart) weten van uw instrument, zoeken we het graag even op. Stuur ons even berichtje met serienummer en een foto!