Duysen

Jes Leve (Lewe) Duysen (* 1 augustus 1820 in Dagebüll; † 30 augustus 1903 in Berlijn) was een Duitse pianobouwer die in 1860 de pianofabriek J.L. Duysen in Berlijn oprichtte.

Tussen 1837 en 1841 voltooide Duysen zijn leertijd bij de pianobouwer Hansen in Flensburg. In de daaropvolgende 20 jaar werkte hij voor tal van pianofabrikanten in Duitsland. Ten slotte voltooide hij zijn opleiding bij het bedrijf B. Voigt and Son (maker van gerechtsinstrumenten) voordat hij in 1860 zijn eigen pianofabriek oprichtte aan de Leipziger Strasse 39 in Berlijn. In 1867 verwierf Duysen een groot stuk grond aan de Friedrichstraße 219 voor het snelgroeiende bedrijf en een jaar later had hij al 80 mensen in dienst. Tussen 1890 en 1903 werden elk jaar ongeveer 500 instrumenten gebouwd, half rechtop en half grand.

Duysen stierf in 1903 in Berlijn op 83-jarige leeftijd en werd begraven op begraafplaats I van de Jeruzalem en de Nieuwe Kerk voor de Hallesches Tor. Zijn neoromaanse grafmonument is bewaard gebleven.

Hij was lid van de vrijmetselaarsloge “To the Three Golden Keys”, waaraan hij in zijn testament 25.000 miljoen schonk voor het fonds van hun weduwe.

Vanaf 1903 werd het bedrijf aanvankelijk voortgezet door de weduwe van Duysen en drie neven. Er volgden verschillende rechtsvorm- en eigendomsveranderingen: in 1926 werd de productie verplaatst naar Braunschweig, terwijl de verkoopruimten in Berlijn bleven. In 1928 werd het hoofdkantoor van het hele bedrijf verplaatst naar Braunschweig, en een jaar later werd de pianofabriek Duysen samengevoegd met andere bedrijven (waaronder Wilhelm Schimmel Pianofortefabrik) om Deutsche Piano-Werke AG te vormen. Individuele bedrijven verlieten later deze fusie en de geschiedenis van Duysen-piano’s eindigde in 1955. Talrijke instrumenten, vooral in particulier bezit, zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Tijdens de Potsdam-conferentie stond een vleugel in de Truman Villa, de voormalige Villa Müller – Grote. Een vleugel bevindt zich in het Germaans Nationaal Museum in Neurenberg en in het Grieg Meeting Center in Leipzig. Een piano van JL Duysen kwam in 1939 naar Israël met mensen die op de vlucht waren voor de vervolging van de joden door de nazi’s en toont sinds 2016 hun verhaal over overleven en het joodse leven in Europa vóór de Holocaust om de genocide in Yad Vashem weer te geven.

lees verder…

Leeftijd weten van uw INSTRUMENT?

Wij stemmen en onderhouden vele vleugel-/piano’s van dit merk. Wilt u de leeftijd en productielocatie (of klik op overzichtskaart) weten van uw instrument, zoeken we het graag even op. Stuur ons even berichtje met serienummer en een foto!