Bentley

Bentley Piano Company
In 1906 werd de onderneming die de Bentley Piano Company zou worden, in Londen opgericht door Douglas Grover, al de derde generatie Grover pianomakers, aangezien zijn vader en grootvader ook Grover & Grover piano’s produceerden. De vroegste vermeldingen dateren dit bedrijf uit 1830, en op zijn hoogtepunt overschreed de jaarlijkse productie 500 instrumenten. Een Grover & Grover uit 1872 staat in het Geffrye Museum in Shoreditch.

In 1911 verhuisde Douglas Grover zijn prille bedrijf naar een bekend monument in de Cotswolds, Woodchester Mills bij Stroud. In 1605 stond op het terrein een molen en de nog bestaande vroege daden vermelden vol- en graanmolens met ververijen in de buurt. Een plaquette, trots tentoongesteld in de fabriek, herdenkt het bezoek van HM Koning George III, Koningin Charlotte, en de drie oudste prinsessen in 1788. De knappe vijf verdiepingen tellende molen die kort daarna in 1804 werd opgericht, bleek een uitstekend voorbeeld van molenarchitectuur tijdens de hoogtijdagen van de lakenindustrie langs de Stroud-valleien.

Tegen de eeuwwisseling was de vraag naar Stroud-doek afgenomen en waren er veel lege molens. De oprichter realiseerde zich zijn vooruitziende blik niet toen hij uit Londen verhuisde, want pas tegen het einde van deze eeuw is verhuizen uit de hoofdstad in de mode geraakt. Hij bracht een tiental vooraanstaande arbeiders met zich mee en begon plaatselijke arbeiders op te leiden.

Het bedrijf stond nu bekend als de Stroud Piano Co. Ltd. en de productie breidde zich uit in de jaren 1920, toen de bouw van keyboards begon in 1921. In 1930 lanceerde Douglas, nu vergezeld door zijn zoon Richard, een nieuw, overspannen ontwerp dat verkocht zou worden onder de nieuwe naam Bentley, vier jaar later gevolgd door een 4-foot 6-inch (1,37 m) grand. De Bentley-modellen waren meteen een succes, zodat het bedrijf in de jaren dertig een belangrijke producent werd, met een jaarlijkse productie van meer dan 3000 piano’s.

In 1938 werd de molen na een brand op kleinere schaal herbouwd en werd er nog een fabriek overgenomen, waardoor de firma tientallen jaren vrijwel zelfvoorzienend kon worden met het maken van o.a. mechanieken, toetsen, hamers, klankborden, stemplanken en beklede snaren. voor zijn eigen piano’s.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de productie overgeschakeld op vliegtuigonderdelen en de eerste jet, de Gloster ‘Meteor’, bevatte onderdelen die in de pianofabriek waren gemaakt. Na de oorlog eiste het landsbelang dat de volledige output werd geëxporteerd. Richard Grover ontwikkelde snel wereldwijde markten voor Bentley-piano’s en kreeg in 1969 de MBE van Hare Majesteit de Koningin voor zijn exportdiensten. Het was een welverdiende erkenning van een kwart eeuw die werd besteed aan het ontwikkelen van overzeese zaken, want er worden meer dan 65.000 Bentleys gespeeld in honderd landen.

In 1962 trad David Grover, kleinzoon van de oprichter, toe tot het bedrijf en volgde een periode van training in de Duitse piano-industrie. In 1963 verving de ‘Compact 85 Contemporary’, die in 1991 de Music Retailers Association British Piano Award won, het dertig jaar eerder geïntroduceerde ‘Studio’-model; de jaren zestig en zeventig werden gedomineerd door ‘moderne’ kastontwerpen, gekenmerkt door eenvoud van lijnen. Na het succes van de Compact kwamen er nieuwe schalen en ijzeren frames voor de grotere modellen. Vandaag de dag wordt het beproefde Bentley-assortiment nog steeds rond de gespannen achterkant geassembleerd, wat het resultaat was.

In 1979 werd naast de oorspronkelijke molen een nieuw gebouw toegevoegd, waardoor latere concentratie op één locatie mogelijk werd. Nu worden verschillende zeer gespecialiseerde componenten (zoals ijzeren frames, staaldraad, klankborden en stemplanken) overgenomen van fabrikanten die onderdelen van identieke kwaliteit, zij het individueel ontworpen, leveren aan prestigieuze makers in Duitsland en elders.

In de jaren 80 speelden Bentley-piano’s een volwaardige rol in de herintroductie van historische stijlen, toen de hogere piano weer populair werd. Het ‘Belgrave’-model, bijvoorbeeld, zijn traditionele kast met decoratieve inleg van mahonie en buxushout, een prachtig voorbeeld van de kunst van de meubelmaker, is slechts een van een aantal historische ontwerpen. Naarmate het bewustzijn van de beperkingen van massaproductie zich verspreidt, zoeken meer discriminerende kopers die gekoesterde persoonlijke uitmuntendheid. De fabriek in Woodchester, depot van tientallen jaren opgebouwde ervaring in het maken van handgemaakte muziekinstrumenten, leverde vooraanstaande piano’s die aan deze behoefte voldeden.

Ook in de jaren tachtig werden verschillende bekende merken overgenomen, de oudste met een erfgoed dat teruggaat tot 1835, toen het bedrijf zijn modellengamma diversifieerde en tegelijkertijd steeds betere specificaties produceerde. Bentley consolideerde zijn status als Europese maker van verfijnde piano’s die decennialang betrouwbaar presteren. Waardevol is een kenmerk, aangezien vakmanschap wordt gecombineerd met een hoge mate van mechanisatie in veel processen waar machines een positieve bijdrage aan leveren.

In 1989 werd veertig procent van het productiegebied door brand verwoest. Het nieuwe gebouw op de historische plek is een waardige opvolger en werd in 1991 geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Michael van Kent. De traditionele buitenkant herinnert aan de lokale molenarchitectuur, terwijl het interieur moderne productietechnieken mogelijk maakt, want het bedrijf is altijd vooruitstrevend geweest -op zoek.

Piano’s worden nu al meer dan tachtig jaar in Woodchester Mills gemaakt – langer dan op enige andere locatie in het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 160.000 verzonden piano’s. Zonen hebben vaders gevolgd in het bedrijf van de firma – en onthoud, met piano’s telt ervaring!

In 1991 vierde Bentley Piano Co. Ltd. zijn 85-jarig bestaan ​​en profiteerde van een familietraditie die vijf generaties teruggaat tot de eerste helft van de vorige eeuw.

In 1993 werd de Bentley Piano Co. Ltd. overgenomen door een ander prestigieus bedrijf, Whelpdale Maxwell & Codd Ltd. De productie werd verplaatst naar de fabriek in Clapham Park, waar Bentleys werden gemaakt, en volgt de originele specificaties die dat unieke Bentley-geluid creëren.

In 2001 verhuisden Bentley-piano’s terug naar Woodchester Mills om deel uit te maken van de British Piano Manufacturing Company Ltd., samen met Broadwood-, Knight-, Welmar- en Woodchester-piano’s.

Op maandag 7 april 2003 ging het Britse Piano Manufacturing Co. Ltd. in vrijwillige liquidatie en nam het Bentley-piano’s mee in zijn val.

lees verder

Leeftijd weten van uw INSTRUMENT?

Wij stemmen en onderhouden vele vleugel-/piano’s van dit merk. Wilt u de leeftijd en productielocatie (of klik op overzichtskaart) weten van uw instrument, zoeken we het graag even op. Stuur ons even berichtje met serienummer en een foto!