Bovendempers, sommige authentiekelingen zweren erbij, voor anderen is het te ouderwets. Ze dempen de klank helemaal aan het boveneind van de snaren in tegenstelling tot moderne piano’s: die dempen de snaren in het midden (ónder de hamers). Ze hebben een zeer karakteristiek, ietwat melancholisch geluid en dat stem je er niet uit. Ze zitten vaak verwerkt in prachtig kastwerk en dateren meestal uit de periode 1900-1920.
Doorgaans staan ze niet op A440 (i.e. de moderne toonhoogte), maar lager gestemd. Bij samenspel met andere instrumenten of bij het gebruik van muziek-app’s, is dat belangrijk te weten. Het maakt de klank vaak niet mooier om hem naar A440 te brengen; de realiteit is dat het vaak ook niet eens meer mogelijk is…
Een bovendemper kun je herkennen door de klep aan de bovenkant open te maken en naar binnen te kijken. Zie je een dwarsbalk met daaraan allemaal hangende demperstangen (een soort traliewerk), dan is het een bovendemper. Kijk je ongehinderd recht op de hamers, dan is het geen bovendemper.
De waarde van een bovendemper is emotioneel gedreven. Daar komt bij dat door de datering het instrument vaak enige restauratie nodig heeft. Denk hierbij aan stempen en snaarwerk, wat door de jaren heen los kan komen te zitten. Ook zijn de hamerkoppen vaak ver ingesleten en vragen om dito restauratie. Tenzij dit natuurlijk al plaatsgevonden heeft.
Zondermeer zijn er meerdere pareltjes uit dit assortiment te vinden, maar let dus goed op zijn technische staat en ga er niet zomaar vanuit dat hij nog goed op klank te brengen en stembaar is.
Desgewenst is het mogelijk uw piano om te bouwen naar een modern mechaniek. Het hele binnenwerk van uw piano wordt dan vervangen. DIt is echter zeer kostbaar en is alleen voor speciale exemplaren aanbevolen.